Gemeente Den Haag ambieert meerdere projecten te ontwikkelen om huiszettingen tegen te gaan of de woonproblematiek voor thuislozen op te lossen. Met Schuldenlab070 zoeken we hiervoor innovatieve oplossingen. Dat is hard nodig gelet op de overspannen woningmarkt. Samen met het Instituut voor Publieke Waarden en Society Impact verkent de gemeente of het mogelijk is om een Doorbraakhypotheek te ontwikkelen. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de start van de pilot Doorbraakhypotheek in volle gang. Als de pilot slaagt, kunnen Haagse inwoners met een laag of minimum inkomen de mogelijkheid krijgen om uiteindelijk een eigen woonplek te kopen.
“Het gaat om een pilot, waarin we de mogelijkheden onderzoeken of dit mogelijk is. Als het lukt om een hypotheek te verstrekken voor deze huishoudens gaan we kijken of verdere opschaling mogelijk is met publieke en private partijen, waaronder banken, makelaars en verzekeraar”, zegt wethouder Bert Van Alphen (Sociale Zaken en Werk).
De pilot start met vijf Haagse huishoudens met huisvestings- en woonlastenproblematiek. Denk hierbij aan zzp’ers, flexwerkers, bijstandsgerechtigden en mensen in de maatschappelijke opvang. Tijdens de pilot wordt onderzocht of een laagdrempelig hypotheekaanbod mogelijk is, zodat de deelnemers uiteindelijk een woning kunnen kopen. De Gemeentelijke Kredietbank verstrekt de hypotheek omdat dit bij andere hypotheekverstrekkers nog niet mogelijk is. Als de werkwijze succesvol is, wordt voor verdere opschaling de samenwerking gezocht met reguliere banken. “We willen uiteindelijk een model dat voor heel Nederland kan werken”, zegt Sadik Harchaoui van Society Impact.
In het derde kwartaal van 2021 verwacht men de eerste opbrengsten van de pilot.